…”, volgens Swieringa en Jansen. Volgens ons ook. In een team werken mensen samen. Samen staan ze voor een opdracht, samen werken ze aan doelen, samen hebben ze een klus te klaren. In dat samenwerken kom je niet alleen elkaar tegen, je komt ook jezelf tegen! Karakters, communicatiestijlen, ideeën en opvattingen, vaak vullen elkaar aan en soms botsen ze met elkaar. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Sterker nog, ze kunnen leiden tot verbetering en vernieuwing.
... en hoort erbij. Of toch niet?
Botsingen en conflicten zijn óók spannend! Mensen ervaren dat als gedoe. En dat hoort er gewoon bij. Maar… stiekem gaan we ze het liefst uit de weg en investeren we vooral in manieren om dat gedoe te voorkomen. Op dit punt aangekomen kun je jezelf afvragen: Hebben we het nog goed met elkaar? En behalen we onze doelen? Als het gedoe een verstorende factor is of dreigt te worden, dan zou de training “Conflictteams” zinvol kunnen zijn.
De training 'Conflictteams'
Vraag en antwoord
De escalatietrap
Dit model van Friedrich Glasl maakt inzichtelijk welke fasen er zijn in de ontwikkeling van een conflict: van het ontstaan ervan tot en met de escalatie. Inzicht in deze ontwikkeling helpt om het niet zo ver te hoeven laten komen.
Download de PDF en zet de eerste stap op weg naar inzicht met behulp van het escalatietrap-model.