Of ik wist dat de remschijven tot op nog precies de dikte van een nagel waren afgesleten zei ‘ie toen ‘ie me belde. En wat ik wilde dat ‘ie er mee deed.
Verstand van auto’s heb ik niet, interesse erin nog minder.
Eén ding wist ik wel: dat het een dure ochtend ging worden…
Ieder jaar vind ik het gedoe, die APK met bijbehorende beurt en navenant logistiek gepuzzel.
Ieder jaar ben ik óók weer blij dat het gebeurd is: in het kader van mijn eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.
En simpelweg, omdat het ook gewoon altijd weer lekkerder rijdt.
Vanzelfsprekend
Volstrekt logisch vinden we het, om onze auto’s ieder jaar naar de APK te brengen.
Volstrekt logisch vinden we het, om een MeerJarenOnderhoudsPlan op te stellen voor onze huizen.
Want o ja, een MJOP: nóg zo’n geval waarvoor ik de energie uit mijn tenen moet halen om het te fiksen, maar waarvoor ook geldt dat het erg prettig is als het is gebeurd. Zodat ik weet wanneer de buitenboel geschilderd wordt, de kozijnen vervangen en het dak vernieuwd.
En vooral ook: waarvoor geldt dat het prettig is om te weten dát het gebeurt.
Zodat het een plek blijft, ‘om te bewonen’.
Letterlijk. En figuurlijk.
We hadden het erover vorige week, tijdens de driedaagse workshop Puzzelen op Professionele Identiteit. Over hoe het in weerwil van alles wat we in het dagelijks leven volstrekt normaal vinden, het minder vanzelfsprekend is om te investeren in je ‘mentale APK’:
- Om eens tegen het licht te houden wie je bent en waar je voor staat;
- Om te zien wat je ooit belangrijk vond, maar wat je nu niet meer dient;
- Om te bepalen ‘wat er veranderd zou moeten worden, om jezelf te (kunnen) blijven’.
Niet in het kader van ‘repareren’. Of ‘fiksen’.
Er hoeft immers niets gerepareerd te worden.
Want er is niks stuk.
Ze puzzelden, ontrafelden en ontdekten, de deelnemers aan Puzzelen op Professionele Identiteit. Een van de deelnemers verwoordde het na afloop als volgt:
“Het is heel fijn om in een mooie omgeving zo aan jezelf te werken in rust en ruimte. Op zoek te gaan naar je binnenste ik, daar met mildheid naar te kijken, maar ook veel van te leren waarom je de dingen doet die je doet. Net zoals een auto regelmatig een onderhoudsbeurt nodig heeft om goed te blijven functioneren, heeft ook onze professionele groei zorg en aandacht nodig. Door actief te investeren in onszelf blijven we niet alleen goed functioneren, maar groeien we daar ook in verder.”
Wat is identiteit?
De driedaagse Puzzelen op professionele identiteit is gebaseerd op het gedachtegoed van Manon Ruijters. In al haar publicaties benadrukt zij dat je, anders dan veel mensen denken, iets te kiezen hebt als het gaat om je identiteit. Immers, er is een hoop wat jou ‘jij’ maakt, maar niet alles daarvan vind je even belangrijk. Wel vormen alle bestanddelen in eerste instantie een ruime verzameling mogelijkheden van wie je zou kunnen zijn. Welke bestanddelen je vervolgens kiest, wordt ingegeven door onze behoefte om tot op zekere hoogte consistent en herkenbaar te zijn. Niet alle onderdelen van je zelf, passen immers zomaar bij elkaar.
Zoals Ruijters (2023) het verwoordt in Stevig (leren) staan:
“Je zou in principe tegelijkertijd aantrekkelijk én dik én goed gekleed kunnen zijn, atletisch, miljoenen per jaar verdienend, grappig, een bon vivant, een vrouwenverslinder én een staatsman, een filantroop, een filosoof, een ontdekkingsreiziger en een heilige kunnen zijn. Je kunt van alles kiemen in jezelf hebben die je kunt ontwikkelen. Maar alles tegelijk is onmogelijk, want miljonair én een heilige zijn schuurt nogal en een bon vivant en een filantroop komen hoe dan ook met elkaar in botsing.”
Identiteit is te beschouwen als een deelverzameling van wie je bent (‘het zelf’). Het is het verhaal dat je over jezelf vertelt. Identiteit gaat over de kernvraag: wie ben ik en wie wil ik zijn? Het gaat dus wat je onvervreemdbaar kleur geeft. Maar dat verhaal is niet stabiel: het is continu in ontwikkeling door nieuwe ervaringen die je opdoet en door nieuwe situaties waar je in terecht komt.
Wat is professionele identiteit?
Professional willen zijn is een keuze en daar past de keuze voor wie je wilt zijn als professional goed bij. Het is, zo gaat Ruijters verder, datgene wat jou specifiek je kleur geeft als professional en waar je op herkend en erkend wil worden.
Wat het je oplevert, inzicht in je professionele identiteit?
Vier dingen!
- Als je weet waarin jij uniek bent, leer je ook de uniekheid van een ander beter zien en waarderen. Dat maakt samenwerken makkelijker, prettiger en effectiever.
- Als je beter weet waar je talenten en kwaliteiten zijn en wat jij wilt toevoegen, kun je beter focussen en wordt de vraag ‘wanneer doe ik het nu goed?’ minder spannend.
- Als je weet wat voor jou belangrijk is, kun je andere dingen gemakkelijker van je af laten glijden en neemt je veerkracht toe.
- Als je beter weet wat echt belangrijk is voor jou, kun je je eigen ontwikkeling beter vormgeven.
Meer weten over de driedaagse? Kijk hier!