Daar waar mensen elkaar tegen komen gebeurt er altijd wat. De dynamiek die dan ontstaat is natuurlijk razend interessant. Iedere dag maak je deel uit van die dynamiek: thuis, op je werk, met je vrienden.
Op het werk is het deze dynamiek die voor een groot deel bepaalt hoe de sfeer in een team of op een afdeling is, hoe je je voelt, en of je wel of niet de resultaten behaalt die je wilt bereiken.
Met de beste wil van de wereld en met de grootste inzet kan het toch gebeuren dat je je talenten niet kunt ontplooien, dat je voor je gevoel niet uit de verf komt, dat je als team er niet uithaalt wat er inzit, jullie je doelen niet behalen. Dat gebeurt niet omdat iemand iets fout doet, het gebeurt door de dynamieken spelen. Of, in vaktermen: het gebeurt omdat het krachtenveld in een taaksysteem (“het geheel”) sterker is dan het gedrag van individuele leden (“het individu”).
Zicht krijgen op die dynamiek (die zichtbaar wordt in de interactie), dát is waar wij teams in faciliteren. Met als doel een samenwerking die effectiever, functioneler en daardoor leuker wordt.
Programma's voor teams
Plezier en resultaat
Net als jij zijn wij gericht op groei en ontwikkeling, op goed met elkaar communiceren. Zodat er weer ruimte ontstaat voor plezier en resultaat. Leren begrijpen waarom je doet wat je doet en wat daarvan het effect is op anderen.
Meer weten? Maak nu een afspraak voor een gratis inspiratiesessie!
De pijlers van onze begeleiding
Een goed functionerend team wordt gekenmerkt door:
een focus op de gezamenlijke taak;
interactie waarin de energie zich richt op datgene wat er met elkaar tot stand moet worden gebracht ten aanzien van die gezamenlijke taak.
Beide aspecten vormen de pijlers onder onze begeleidingstrajecten. Daarbij maken we gebruik van verschillende veranderkundige en psychologische inzichten.
We werken op verschillende lagen: de fysieke, de mentale en de zingevingslaag. Concreet betekent dit dat we zoveel mogelijk ervaringsgericht werken met datgene wat er in het hier-en-nu aan de orde is.
Dat plaatsen we vervolgens in een kader (bijvoorbeeld aan het gedachtegoed van de Transactionele Analyse en Deep Democracy) om daar uiteindelijk betekenis aan te verlenen op een niveau dat verder gaat dan het alledaagse en het pragmatische.
We wisselen in de bijeenkomsten altijd af tussen support en provocatie, tussen uitdagen en steunen met als doel het leren van het team als geheel zoveel mogelijk te bevorderen.